Meseajánló – Maflázia

Nagyon szeretem ezt a könyvet, mert a feje tetejére állítja a tündérmesét, miközben emberi és érdekes karaktereket formál királyfiból, királylányból, óriásból. Két mesét tartalmaz: Villő királyfi és gyermeke, Rikárdó királyfi kalandjait. Azoknak a legérdekesebbek, akik ismerik a tündérmesék szabályait és elemeit, illetve a főszereplő királyfikkal kapcsolatos előírásokat. 

A történet ugyanis azzal indul, hogy a nemrég született királyfit megátkozza egy tündér: 

– Fiam, legyél te túlontúl okos!

A fiatal Villőnek pedig meg kell küzdenie az átok hatásával, amellyel az is jár, hogy nem hisz a tündérekben, emellett elviselhetetlenül okoskodó lesz. Mindenkit elidegenít magától pontosan akkor, amikor a birodalomban feltűnik egy rendkívül agresszív tűzokádó sárkány. Sajnos Villő a sárkányokban sem hisz, ami további konfliktusokat okoz… 

Rikárdó problémája pontosan ellentétes apjáéval, ő ugyanis nemcsak hisz a tündérekben, szörnyekben és bűbájban, de a számos varázslatos tárgy segítségével, amelyeket rendszeresen használ, folyamatosan kalandozik. Valójában nincs is semmi tapasztalata a világból, mert minden problémát megold a bűvös sipka, a láthatatlanná tévő köpeny, a soha ki nem csorbuló kard, vagy a repülő szőnyeg. 

Tucatszám győz le szörnyeket és szabadít ki királylányokat, ami komoly diplomáciai problémákba keveri, mert nem hajlandó őket feleségül venni, csak kezet csókol és elköszön. Apjának végül drasztikus lépésre kell elszánnia magát, hogy önmagával való szembenézésre és tartós párkapcsolatban való gondolkodásra is kényszerítse fiát.

Andrew Lang: Maflázia (Móra Ferenc Könyvkiadó, 1984, Holnap Kiadó, 2006)
Göncz Árpád kiváló fordítása, Réber László rajzaival
6-12 éveseknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük