Mesélés mindenféle eszközökkel

Nemrég történt, hogy gyereknapra kaptak a gyerekek több száz matricát tartalmazó albumot tanyavilág és űrhajó-marslakós témában. Ha ismerősnek tűnnek, igen, igen, az egyik jól bevált kiskereskedelmi lánc polcáról estek be a kosárba. 

Szóval, elkezdenek ragasztgatni. Aztán elkapott az ihlet, és a matricák kezdtek összekapcsolódni: Lujzi, a kislány, megeteti a tyúkokat  – én aztán „nagggyon” hiteles vagyok a témában ☺ – , kiborul a kukoricászsák, odagyűlnek az állatok, – máris érik a bonyodalom. Aztán a kisfiamat is elkapta a hév, még pár gondolat megfordult, és hamarosan egy sikeres hegyi mentés történetében találtuk magunkat, amit a végén mindenki épen megúszott. Azonnal kért egy következő matricás történetet, és délután még egyet. Ez mennyire jó, mondtam magamnak! Álmomban sem gondoltam volna, hogy matricákból is lehet mesét csinálni, pedig így utólag teljesen logikus, sőt szinte evidensnek hangzik. 

Úgyhogy, ha esetleg elakadnátok, vagy egy kis újdonságra vágytok, íme, néhány tipp egy kis közös mesegyártásra némi eszközzel megtámogatva. Ezek inkább napközbeni alkalmakra jobbak, nehogy felpörögjenek lefekvés előtt! ☺

Alkossunk együtt mesét!

  1. Matrica

Ezt tulajdonképpen már ki is fejtettem. Ha van egy matrica lapotok/füzetetek, akkor abból lehet akár a füzetbe, de még inkább egy külön lapra együtt készíteni egy történetet. Ha külön lapra csináljátok, érdemes lehet egy keményebb papírra vagy fotópapírra tenni, és akkor meg is őrizhető, és máskor is elő tudjátok venni, és el tudjátok mesélni a történetet a kép alapján.

  1. Termések, állatok, kis izék – tribute to Kiscsillag

Az állatmesék nagyon hálás műfaj, már írtunk erről korábban is, legyen az kerekerdő kontinentális éghajlaton, dzsungel, szavanna, tundra, vagy ezek bármilyen keveréke.  Plüss állatokból jellemzően elő szokott fordulni otthon több is, de használhattok gyakorlatilag bármit, legyen az kisautó vagy akár egy tésztaszűrő. Gyűjtsetek be ezekből a tárgyakból jó néhányat egy dobozba, és takarjátok le valamivel! Érdemes megkérdezni a gyerekeket, ki legyen a főhős, majd indítsatok el egy meseszálat! És onnan, egy-egy ponton, húzzanak ki a gyerekek egy tárgyat, és azt szőjétek bele a mesébe! Ez bizony igényelni fog tőletek nyitottságot, rugalmasságot, hogy hagyjátok, arra guruljon a történet, amerre a tárgyak visznek titeket. Mert csuda tudja, mi tud történni egy tésztaszűrővel és egy csíkos farkú makival … ez innen már a képzelet műve. 

  1. Tematikus kártyák, rajzok, tárgyak

Ha a gyerekeknek van esetleg különös vonzódása egy-egy stílus vagy téma irányába, akkor remekül lehet ezzel is játszani, kis és nagyobb erőbefektetéssel is. Vegyük például az űrhajós-marslakós vonalat, ha már előkerült. Üljetek össze együtt, és gyűjtsetek minél több szót, ami eszetekbe jut erről a témáról. A tréningeinken már előfordult űrmedve, de légszomjjal küzdő űrelefánt is, aki megjavított az elromlott űrsiklót. Ezt csak azért mondom, hogy itt is repülhet a képzelet. Életkortól függően fel tudjátok ezeket írni vagy rajzolni, – tudom, tudom, „jaj de én szörnyen rajzolok”- , akkor jelezni valamilyen módon. És itt is a húzásos technikával építhetitek közösen a történetet. Főhős, indítás, aztán jöhetnek a kártyák! 

  1. Fajátékok, építőkockák, legok

Innen ez már faék egyszerű lesz! ☺ A kis fajátékok szintén rengeteg lehetőséget rejtenek, hogy közös történetet szőjetek. Nálunk múltkor az építőkockákból lett egy erdős, manós, sárkányos, megmentős történet. Imádták, nem is feltétlenül a sztorit, hanem, hogy együtt voltunk, és játszottunk. És ez itt a lényeg, kérem szépen!

Jó mesélést nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük