Mi minden történhet a Mikulással?

Ma estére pont jól jöhet egy mese a Mikulásról! Már kitette a cipőkbe és csizmákba az ajándékokat, de a gyerekek fantáziáját folyamatosan mozgatja az ő csodálatos világa, és például, hogyan is csinálja ez az öreg apó, hogy ilyen gyorsan “dolgozik”, és ennyi helyen egyszerre ott van. 

Szóval, ha szeretnétek ti magatok kanyarítani egy mesét róla, íme pár ötlet, hogy mi történhet Télapóval és segédjeivel. 

Lehet a főhős egy kisállat, egy kisgyerek, aki segít a Mikulásnak megoldani valamilyen hirtelen felmerült nehéz helyzetet! 

Például…

  • beszorul a kéménybe;
  • elvesznek az ajándékok, esetleg valaki szánt szándékkal (!) elviszi őket;
  • összekeveri az ajándékokat, márpedig a medvebocs mézespuszedlire vágyott és nem csokoládéra, a nyuszi meg ott fintorog a puszedlihegyek fölött;
  • eltöri a szarvas a lábát;
  • a szánkó defektet kap, és bizony így szinte lehetetlen ennyi ajándékot elvinni az összes kisgyerekhez;
  • Mikulás megfázott, ágynak dőlt, a mézes tea és a kakukkfüves gyógyfürdő sem segít, és valakinek segíteni kell neki;
  • Mikulás az ajándékok kiszállítása közben eltévedt egy pálmafás szigetre, és úgy megtetszett neki, hogy elidőzött ott egy kicsit, és késésben van (végül is, lehet ő is néha emberi :)) 

És egy létező történet egy mesekönyvből, – én nagyon kedvelem – , arról, hogy bizony olyan is előfordulhat, hogy valakinek elege van a Mikulásból (na persze csak eleinte). Ebben a mesében Norbert, a jegesmedve elköltözik az Északi-Sarkra, hogy végre egy kis nyugta legyen, de valami zajos társaság odaköltözik mellé a szomszédba, kis manók és egy piros ruhás öregember, akit állítólag úgy hívnak, hogy Mikulás. És ezek nem átallanak egész nap zajongani, és zörögni a csomagolópapírokkal, Norbert márpedig ettől meglehetősen morcos. Egy nap odamegy hozzá a Mikulás, hogy “Ne izgulj, kedves Norbert, nem leszünk már itt sokáig. De addig is itt van egy kis naptár, minden nap találsz benne egy kis finomságot, és ha már nem lesz több kinyitandó ablak, mi el is tűnünk innen jó időre!” Norbert fanyalogva nyitja ki első nap az ajtót, és hát bizony egy mennyei kis makréla ficereg ott, amit jóízűen be is kap. Napról napra finomabbnál finomabb halakat talál a naptárban, és már nem is tűnik olyan kibírhatatlannak a  zajos kis társaság a szomszédban, akik ígéretükhöz híven 24 nap után összecsomagolnak egy nagy szánra, és elszáguldanak. Így Norbert újra nyugodtan pihenhet, de titkon már várja, hogy jövőre újabb finom halakkal teli naptárt kapjon ettől a Mikulástól.* És ezt nyugodtan csűrjétek, csavarjátok!

Kuckózzatok, meséljetek! Jó ünnepi készülődést mindenkinek!


*Anne Ameling, Monika Parciak: 3-5-8 perces mesék – Mikulásra és karácsonyra 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük