Tanulságok az első tréningalkalomból

Nagyon sokat tanultunk a képzés első próba-alkalmából, és sok érdekes kérdést kaptunk. Ezekről majd később írunk többet, egy különösen is érdekeset most is megosztunk. Többekben felvetődött, hogy:

Kell-e gonosz a mesébe?

Erre több irányból is próbáltunk ott helyben választ adni. Tömören valami ilyesmit mondtunk:

  • Nagyon nem mindegy, hogy milyen korú gyereknek mesélünk. A kettő-négyévesnél még ne legyen gonosz. Ilyenkor még a saját napjáról mesélünk, vagy állatos mesék jönnek. Később már igényelheti a konfliktust a történetben. Erről a témáról (hány évesen milyen mese lehet jó) hosszan és részletesen beszélgetünk a tréningen.
  • Érdemes megkérdezni a hallgató(ka)t, hogy ők igénylik-e. Van olyan gyerek, aki nem szereti a konfliktust még hallgatni sem. Ha van igény rá, kérdezzük meg, hogy az antagonista milyen okból cselekszik a főszereplővel szemben.
  • A konfliktus forrása nem biztos, hogy egy aktív, külső szereplő kell, hogy legyen. Alternatíva lehet valamilyen természeti körülmény (megáradt folyó, amin át kell kelni), megoldandó feladat, félreértés a szereplők között, esetleg a főszereplő saját önbizalomhiánya vagy személyes nehézsége.

Ezekről és még sok minden másról (például az antagonista lehetséges motivációiról) is beszélgetni fogunk a következő tréningalkalmon, ha van rá igény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük