A meseolvasás mellett

Néha megtalál minket a kérdés: mi mennyire vagyunk az olvasott mesék ellen, ha már ennyire a fejből mesélést támogatjuk.

A meseolvasás mellett vagyunk. Mind az olvasott, mind a fejből mesélt történet nagyon jó és fontos. Mi magunk is sokat olvasunk, és értekezünk a történetekről. A tréningünkön is beszélgetünk a mai mesekönyv-kínálatról, hogy melyik milyen helyzetben lehet érdekes. 

A fejből mesélés általában a nehezebb, mi pedig szeretnénk, ha a szülőknek, rokonoknak, pedagógusoknak rendelkezésre állna ez a lehetőség is. Sokan érkeztek úgy hozzánk, hogy eddig egyáltalán nem, vagy félénken próbálkoztak, és egy kis gyakorlás és pár támpont segítségével gyűjtöttek bátorságot.

A könyvből mondott mesék fontos ihletforrások lehetnek később, ugyanúgy közös élmény a kicsikkel és ugyanolyan sokat adhatnak a történet élvezetében. A saját mese viszont kimerítőbb és alkalmasint nagyobb kihívás, mint az olvasás. Ez egy közös alkotás a hallgatósággal, eszköz a mindennapok problémáinak feldolgozására és még egy olyan közös emlék, ami összeköti a szülőket és a gyerekeket. A te gyerekednek szól az üzenet, és egy idő után komoly kreatív élvezetet jelent.

Félreértés ne essék, remek, ha már olvasásra jut energiád egy fáradt nap után, és nem te alszol el előbb, hanem a gyermek. De ha érzel magadban erőt, akkor a saját és résztvevőink tapasztalatai is az, hogy egy saját mese után az elismerés csillogó szempárok formájában fog megérkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük