Kócos Peti és a horrormesék

Stöki egy szórakoztató és alapos cikket írt a telexre az európai meseirodalom leghíresebb horror-mesekönyvéről. Azoknak, akik nem ismerik a szóban forgó művet: a Struwwelpeter az 1850-es években jelent meg, az első képregények egyike és gyerekeknek szóló történeteket tartalmaz. Különlegessége, hogy a történetekben a főhős gyerekek engedetlensége brutális büntetést von maga után: az ujját szopó fiú ujját ollóval vágják le, a gyufával játszó kislány felgyújtja magát és hamuvá ég, aki pedig nem eszi meg a levest, az lefogy, majd éhen hal.

A részleteket és a ma is élő popkulturális hatást a cikk kiválóan megmutatja: https://telex.hu/eszkombajn/2021/06/19/nemet-gyerekkonyv-struwwelpeter-kocos-peti-horror-hitler

Gáspár nem eszi meg a levesét

Ami nekem különösen érdekes volt ebben, hogy a kegyetlen történetek látványosan tanító célzattal készültek. Az író, dr. Hoffmann egyértelműen a gyermek viselkedésváltozását akarja elérni, még ha ennek a hallgatóság élete végéig tartó trauma is a következménye. Ez azt mutatja meg, hogy a gyerekpszichológia milyen friss tudományág: Kossuth és Petőfi kortársaként a reformszemléletű, humanista pszichiáter ezekkel a mesékkel nevelt. Arról nem is beszélve, hogy akkor még a gyerekeket láthatóan sokkal kevésbé védték a világ kegyetlenségétől. A Grimm-mesék, vagy Andersen eredeti sztorijai mind tartalmaznak olyan vérfagyasztó horror-elemeket, amiket ma egy mesekönyv-bolt tizenöt méteres körzetébe se engednének be. Lásd Hamupipőke nővéreinek próbálkozását, akik lábujjaikat és sarkukat vágták le, hogy az üvegcipellő rámenjen a lábukra.

Egyik Mesélj Fejből workshopunkon egy aggódó édesanya kérdezte, hogyan lehet abban biztos, hogy az általa kitalált mesékkel nem károsítja gyermekei fejlődését. A választ a Struwwelpeter-rel könnyű lett volna illusztrálni: ha a saját meséidben messze elkerülöd, hogy ilyen eszközökkel próbáld nevelni őket, akkor nem fogsz gondot okozni a történetekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük